Home » Empreses innovadores, Enginyer d'Innovació, Estratègies i Estructures, Incentivació i Motivació

Propostes per incentivar la innovació de les empreses

Submitted by on 17/01/2011 – 8:45

Per tal que les empreses incrementin la seva dedicació a activitats d’innovació (de forma amplia R+D+I) cal que tinguin elements que incentivin o ajudin a la seva realització.

Un dels instruments fiscals utilitzat fins ara son les deduccions per activitats de R+D+I en el Impost de Societats.
Crec que caldria fer-hi algunes millores com les següents:
a) La deducció fiscal de R+D+i, tal com ara està definida es basa en la aplicació d’uns percentatges de caràcter general, que son independents de la dimensió empresarial, i que considero suposen una discriminació cap a les PIMEs (Petites i Mitjanes Empreses). No hi ha un reconeixement de l’esforç que representa la inversió en R+D+i relacionada amb la facturació de l’empresa.
Proposo que les empreses amb una facturació inferior a 10 milions d’euros se’ls hi hauria de permetre una deducció addicional del 25% que fos aplicable al tram de 0 fins a 150.000 euros de despesa en R+D+I.

b) Deducció fiscal del cost de patents per a pimes.
Per promoure la obtenció de patents per part de les PIMEs caldria disminuir el cost que els hi representa. Proposo permetre la deducció fiscal del 50% del cost de les patents fins a un màxim de 60.000 euros per a les PIMEs de facturació inferior a 10 milions d’euros.

La llei del Impost de Societats també dona la possibilitat a les empreses que, en cas de no poder-se deduir per R+D+I tota la quantitat que aquesta els hi permet aleshores pot aplicar en les liquidacions dels períodes impositius posteriors (fins a 15 anys) les quantitats no deduïdes.

Moltes empreses que dediquen recursos a activitats de R+D+i, especialment quan es troben en la seva fase inicial no s’ho poden deduir perquè estan en pèrdues i han d’esperar anys per poder-ho fer.
Penso que una alternativa podria ser que poguessin disposar d’aquesta quantitat per pagar activitats de R+D+i que subcontractessin als Agents del sistema de Ciència i Tecnologia pertanyents a l’Administració Pública, o, a Institucions sense ànim de lucre. Per a això s’hauria de crear un mecanisme que permetés a les empreses demanar l’emissió de documents mercantils (talons fiscals R+D+I) pel valor que fos necessari, fins arribar al valor total de la deducció que no es pogués aplicar.

En un altre àmbit també es podria fer:
a) Creació d’un Registre Central d’actius i instrumental dels Agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració Pública. Caldria crear un Registre Central amb l’inventari de totes les instal•lacions, equipaments i instrumental dels diversos agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració pública que pugues ser accessible a tots els interessats, i que permetria un millor coneixement dels elements disponibles per a subcontractar activitats de R+D+i.

b) Disponibilitat parcial per les empreses dels elements del Registre Central d’actius de R+D+i.
Atès que els equipaments i l’instrumental dels Agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració Pública han estat sufragats en part per la fiscalitat suportada per les empreses, caldria donar la opció de poder utilitzar-los per part de les mateixes, de forma gratuïta o a un cost simbòlic, de com a mínim el 15% del temps d’ús anual dels diversos elements per a la realització d’activitats de “R+D+i “.
S’hauria de crear un sistema que permeti que les empreses que ho demanin puguin utilitzar-lo de forma progressiva, amb uns criteris prèviament definits.

Totes aquestes propostes pretenen incentivar i facilitar a les empreses el desenvolupament d’innovacions i millorar la utilització dels seus recursos.

Tags: , , ,

Deixa un comentari

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies